Pločasti materijali

Pločasti materijali su široko korišćeni materijali u industriji nameštaja zbog svoje praktičnosti, dostupnosti i raznovrsnosti. Svi pločasti materijali pružaju širok spektar mogućnosti za dizajniranje namještaja, omogućavajući prilagođavanje stilu, veličini i funkcionalnosti prema potrebama korisnika.

Ponuda pločastih materijala

MDF (Medium Density Fiber)

MDF ( medium density fiber) je vještački materijal koji nastaje usljed korištenja topline i pritiska za spajanje finih drvenih vlakana i ljepila. MDF se lako reže i obrađuje što mu daje bezbroj mogućnosti u usporedbi s drugim materijalima. U odnosu na masiv, MDF puno bolje reaguje na promjenu topline i vlage što ga čini idealnim osnovnim materijalom za kuhinjski namještaj. Sirovi MDF se ne koristi kao završni sloj već se dodatno obrađuje furnirom ili lakira u boju po RAL ili NCS karti. U našoj kompaniji MDF se najčešće primjenjuje kao repromaterijal za izradu kuhinja, ormara, kupatilskog namještaja, kao dekorativne obloge zida i za drvnu galanteriju.

Iveral

Iverica je vrsta pločastog materijala koji se često koristi u građevinarstvu i stolarstvu. Sastoji se od sitnih drvenih vlakana koja su komprimirana i spojena smolom ili ljepilom pod visokim pritiskom i temperaturom. Ova procesom stvaranja iverice omogućava da se dobije čvrst i stabilan materijal. Iverica je vrlo popularna zbog svoje pristupačne cijene i raznovrsnih primjena. Može se koristiti za izradu namještaja, ormara, vrata, podova i drugih građevinskih elemenata. Dolazi u različitim debljinama i dimenzijama, što olakšava prilagodbu specifičnim potrebama projekta. Unatoč mnogim prednostima, važno je napomenuti i neke nedostatke iverice. Budući da se radi o kompozitnom materijalu, ona može biti manje izdržljiva od čvrstog drveta te osjetljivija na vlagu i mehanička oštećenja. Također, ivice iverice mogu biti osjetljivije na vlagu i zahtijevaju dodatnu zaštitu ili oblaganje rubova kako bi se spriječilo oštećenje. U našem asortimanu proizvoda nudimo iverale od proizvođača Egger i Swiss Krono.